HDD/SSD në Shitje – Bli Online

Po ju mbaron hapësira e magazinimit? A ngadalëson disku juaj i vjetër në një zvarritje? Atëherë është koha për një përmirësim të pajisjeve. Por a duhet të zgjidhni një HDD, më të lirë tradicional? Apo duhet të të blesh një SSD të shpejtë?

HDD/SDD në Shitje - Bli Online
Show Filters

Showing the single result

Showing the single result

Mirë se vini në udhëzuesin tonë SSD vs HDD, ku do të shohim pro dhe kundrat e disqeve të ngurta tradicionale (HDD) dhe disqeve të ngurta (SSD) për t’ju ndihmuar të zgjidhni se cili është më i miri për nevojat tuaja.

Kur po kërkoni të blini një kompjuter ose laptop të ri, ose nëse po studioni mënyra për të azhurnuar makinerinë tuaj, do të shihni shumë referenca si për disqet e ngurta ashtu edhe për SSD-të, por cila është më e mira për ju?

Nëse keni një PC desktop, atëherë do të keni luksin të jeni në gjendje të instaloni të dy llojet e disqeve të forta në të njëjtën kohë. Nëse shkoni në atë rrugë, ky udhëzues do t’ju ndihmojë të identifikoni mënyrat më të mira për të përdorur ato disqe për të maksimizuar performancën e tyre.

Para se të zhytemi në krahasimin e teknologjisë SSD vs HDD, le të hedhim një vështrim të shpejtë në secilin lloj të pajisjes.

Çfarë Është Një Hard Disk Tradicional (HDD)?

Nëse keni një PC desktop, ka shumë të ngjarë të ketë një disk tradicional të diskut të ngurtë, në të cilin janë ruajtur sistemi operativ, së bashku me çdo aplikacion që instaloni, dhe skedarët dhe dosjet tuaja.

Një hard disk tradicional përmban një disk rrethor – i njohur si një pjatë – që ruan të dhënat tuaja. Disku rrotullohet, duke lejuar që krahu i leximit-shkrimit të lexojë të dhëna në disk (ose të shkruajë të dhëna në të) ndërsa kalon.

Sa më shpejt që rrotullohet pjata, aq më shpejt funksionon disku i ngurtë, gjë që mund të ndikojë në sa shpejt përgjigjet sistemi juaj operativ dhe sa kohë duhet që aplikacionet e instaluara në disk të ngarkohen dhe hapen.

Disqet e vjetra të ngurta përdorin një port IDE për t’u lidhur me pllakën amë të një PC, por disqet më të forta moderne përdorin një lidhje SATA. Versioni më i fundit i SATA, SATA III, gjendet në pllaka amë moderne dhe mundëson transferimin e të dhënave më të shpejtë të mundshme për një HDD.

Çfarë Është Një SSD?

Një makinë me gjendje të ngurtë (SSD) është teknologji më e re e ruajtjes, por ka ende një kohë që ekziston, dhe nëse keni një kompjuter portativ modern, ka të ngjarë që ai të përdor një SSD.

Siç sugjeron emri, një SSD – ndryshe nga një hard disk tradicional – nuk ka pjesë lëvizëse. Në vend të kësaj, ajo përdor NAND flash memorie. Sa më shumë patate të skuqura NAND (Negativ-DHE) memorie të ketë një SSD, aq më shumë kapacitet ruajtje ka. Teknologjia moderne lejon që SSD-të të kenë më shumë patate të skuqura NAND se kurrë, që do të thotë se SSD-të mund të kenë kapacitete të ngjashme me HDD-të.

Shumë SSD vijnë me porta SATA III, që do të thotë se ato mund të instalohen lehtësisht në vend të një HDD, dhe shumë vijnë gjithashtu në formatin 2.5 inç që vijnë edhe disqe të ngurta. Sidoqoftë, xhiros maksimale e të dhënave të SATA III është 600 MB / s, dhe ndërsa kjo është në rregull për HDD-të, SDD-të janë të afta për shpejtësi shumë më të shpejtë, që do të thotë nëse keni një SSD me një lidhje SATA III, performanca e diskut në fakt po mbahet nga lidhja e saj SATA.

Për të shmangur atë ngushtim, ju mund të merrni SSD që kanë një lidhje PCIe. Këto disqe futen në korsinë PCIe të një pllake amë, duke mundësuar shpejtësi shumë më të shpejtë. Sidoqoftë, nëse keni një pllakë amë më të vogël, ose përdorni korsitë tuaja PCIe për pajisje të tjera, të tilla si kartat grafike ose kartat e zërit, atëherë mund të mos dëshironi që një SSD të marrë një korsi.

Një lidhje tjetër gjithnjë e më e zakonshme për SSD-të është M.2. Nëse laptopi juaj përdor një SSD, ka shumë të ngjarë të përdorë një lidhje M.2, dhe kompjuterat më modernë desktop kanë pllaka amë me një port M.2. M.2 SSD-të zakonisht janë më të vegjël se SSD-të e tjerë, që do të thotë se ato mund të instalohen lehtësisht pa ndikuar në komponentët tuaj të tjerë.

NVMe (E-paqëndrueshme Memory Express) është teknologjia më e re SSD dhe ofron shpejtësi tepër të shpejtë të transferimit të të dhënave.

SSD vs HDD: Çmimi

Kur zgjedhni midis një SSD dhe HDD, ndryshimi i parë i madh që do të vini re në fillim është çmimi. SSD-të zakonisht janë më të shtrenjta për gigabajt sesa disqet e ngurta tradicionale.

Sidoqoftë, vlen të përmendet se disa SSD janë më të shtrenjta se të tjerët. SSD-të më të vjetra SATA III janë më të lira se SSD-të M2 dhe PCIe, dhe për shkak se teknologjia ka ekzistuar për një kohë, disa SSD SATA III nuk janë aq më të shtrenjta se sa një hard disk tradicional.

Shikoni udhëzuesin më të mirë të ofertave të lira SSD për ndihmë në gjetjen e çmimit më të mirë për një SSD.

Nëse doni më shumë kapacitet për sa më pak para, HDD-të janë mënyra për të shkuar. Proceset e prodhimit për HDD-të tradicionale nënkuptojnë që ato tani janë relativisht të lira për t’u prodhuar, gjë që i bën ata më të përballueshëm.

Mund të merrni disa HDD të mëdhenj për çmime shumë të ulëta, por nëse mbani të dhëna të rëndësishme në disqe, është më mirë të shikoni rishikimet dhe raportet e përdoruesve për besueshmërinë e tyre.

SSD vs HDD: Kapaciteti

Lidhur ngushtë me çmimin kur krahasoni SSD dhe HDD janë kapacitetet e disqeve. Në përgjithësi, nëse keni shumë hapësirë ​​ruajtjeje, HDD është mënyra për të shkuar.

Kapacitetet HDD variojnë nga 40 GB deri në 12TB për disqet e ngurta komerciale, ndërsa ka kapacitete edhe më të mëdha për përdorim të ndërmarrjeve. Këto ditë mund të merrni një hard disk 2TB për një çmim të volitshëm, i cili ju ofron shumë hapësirë. HDD-të rreth madhësisë 8TB në 12TB përdoren kryesisht për serverat dhe pajisjet NAS, ku ju duhet shumë hapësirë ​​për mbajtjen e kopjeve rezervë.

Në përgjithësi, ne do të rekomandonim të kishit disa disqe të ngurta më të vogla sesa një hard disk të vetëm të vetëm. Kjo pasi nëse disku dështon, ju mund të humbni të gjitha të dhënat tuaja – nëse të dhënat tuaja mbahen nëpër disa disqe, nëse një njësi dështon, nuk do të humbni gjithçka.

Pra, HDD-të janë të mira për të ruajtur shumë skedarë të mëdhenj, gjë që i bën ata të mirë për mbajtjen e fotove, videove dhe lojërave.

Në të kaluarën SSD-të në përgjithësi nuk ishin të aftë për kapacitete kaq të mëdha, por falë përparimeve në teknologji tani mund të merrni SSD me hapësirë ​​të magazinimit. Sidoqoftë, kjo vjen me një çmim më të lartë, dhe SDD-të e mëdha shpesh vijnë me etiketa tepër të larta çmimesh.

Nëse keni mundësi, është një ide e mirë të kërkoni një SSD më të vogël, ndoshta rreth 160 GB – 256 GB, për të mbajtur programe të tilla si sistemi juaj operativ, për të cilin dëshironi të përfitoni nga shpejtësia më e lartë e SSD, dhe më pas të përdorni një HDD për të ruajtur skedarë të tjerë ku shpejtësia nuk është aq e rëndësishme.

A Duhet të Zëvendësoj Hard Diskun Tim (HDD) Apo të Shtoj Një të Pavarur?

Zgjidhja e magazinimit që zgjidhni do të varet nga nevojat tuaja. Në përgjithësi, zëvendësimi i diskut tuaj ekzistues me një disk të brendshëm të ngurtë ose një gjendje të ngurtë (SSD) mund të sigurojë hapësirë shtesë për ruajtje të integruar me shpejtësi maksimale, ndërsa një hard disk i pavarur ose SSD i jashtëm ju jep një fleksibilitet më të madh dhe ju lejon të zgjeroni kapacitetin e magazinimit në çdo kohë, siç ju nevojitet, shpejt dhe me lehtësi.

Instalimi i një disku të ngurtë krejtësisht të ri, më të madh ruan estetikën e konfigurimit tuaj, pa shtuar asnjë përbërës të ri. Nëse vendosni të zgjeroni kapacitetin tuaj të ruajtjes duke shtuar një makinë të pavarur – ose një makinë 3.5 inç që kërkon si një kabëll ndërfaqe dhe një prizë AC (e përdorur kryesisht me desktop) ose një makinë portative 2.5 inç që funksionon shpesh me energji nga kompjuteri pritës përmes kabllit të lidhjes (zakonisht përdoret me laptopë) – do të duhet të jeni të sigurt se kompjuteri juaj është i pajtueshëm me ndërfaqen e lidhjes së diskut të ri, me gjasë USB 3.0 ose Thunderbolt.

Instalimi i HDD Dhe Konsiderata të Tjera.

Veçanërisht pasi të investoni në një zgjidhje të re të diskut të ngurtë, përdorimi i një mbrojtësi nga mbitensioni është një ide e mirë që të mos humbni PC tuaj dhe përmbajtjen e tij në një goditje të rrufesë ose ndonjë lloj tjetër të ndërprerjes ose mbingarkesës së energjisë. Por, nëse përjetoni një problem që kërkon rikuperimin e të dhënave, mund t’i drejtoheni Skuadrës së Dyqani Online për t’ju vendosur në korsinë e shpejtë për të rivendosur skedarët tuaj të humbur. Po kështu, nëse dëshironi ndihmë për instalimin e diskut të ngurtë, Agjentët e Dyqani Online mund të trajtojë procesin nga fillimi në fund, së bashku me çdo instalim tjetër të përbërësit ose nevojat e konfigurimit që mund të keni.